Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat een reacties hebben wij gekregen na ons eerste verhaal wat is Thanatopraxie. Zelfs een heel verhaal over hoe tevreden dat een familie was nadat ze argwanend besloten om een thanatopraxie te laten doen bij hun moeder.

Balsemen (thanatopraxie) van baby of peuter

Het praten over de dood van een baby of jong kind is een beladen zaak. Je wilt als ouder over dit gegeven niet nadenken en liefst uit je gedachten bannen. 

We zien het toch als onze taak om mensen bewust te maken en te informeren over de mogelijkheden vóórdat ze met een sterfgeval te maken krijgen. Daarom willen we ook kort aandacht besteden aan de mogelijkheid van het balsemen van baby’s en heel jonge kinderen.

Wij raden het balsemen (thanatopraxie) van babies en peuters aan. Het ontbindingsproces van babies en jonge kinderen gaat veel sneller dan bij het volgroeide lichaam. De huid is flinterdun en kwetsbaar. De weg voor bacteriën en andere micro-organismen is in het kleine lichaam veel korter en de effecten daarvan desastreuzer.

Het koelen en gekoeld opbaren van babies en jonge kinderen leidt vaak tot uitdrogingsverschijnselen en verkleuringen van vooral de mond en het neusje, maar vaak ook van de oorlelletjes en vingertopjes – vervelende zaken die met het balsemen worden voorkomen. Een baby of jong kind opbaren op een koelplaat vinden wij (persoonlijk) vervelend. Het lichaampje vriest vast aan de plaat en de nabestaanden kunnen het kind niet oppakken en knuffelen.

Voorbeelden van balsemen:

  • Na balsemen blijft het kindje voor vele dagen hygiënisch, zacht en draagbaar en knuffelbaar.
  • Het kindje hoeft niet op een koelplaat en wordt daardoor niet ijskoud.
  • Het kindje kan en mag opgepakt worden, geknuffeld en gedragen.
  • Paarse vlekken (livor mortis), paarse vingers en oorlelletjes verdwijnen en het kindje behoudt z’n mooi roze huidje.
  • Het kindje kan in het eigen bedje verblijven.
  • De aanblik van het gebalsemde kindje is minder confronterend.

Verschillen met balsemen van volwassenen:

De behandeling van baby’s en peuters zal worden gedaan in de verzorgingsruimte van de uitvaartonderneming of in behandelruimte van de thanatopraxeur.

  • De periode van het thuisverblijf kan korter zijn dan bij een volwassene. Na vier tot vijf dagen kan de natuur zijn eigen loop nemen waardoor het verval van het lichaam langzaam weer zijn intrede doet. Het is aan de nabestaanden en de uitvaartverzorger om het moment van de beëindiging van de thuisopbaring te bepalen. Hierna kan desgewenst het kindje in het gesloten kistje thuis blijven tot de uitvaart.

Belangrijk: dit alles geldt voor baby’s die geleefd hebben en baby’s die bij geboorte overleden zijn. Het balsemen van prematuurtjes is mogelijk, maar met andere technieken en wisselende cosmetische resultaten.

Opmerking: met alle respect voor de betrokken; maar helaas is de kennis van deze behandeling en de te nemen voorzorg niet altijd aanwezig bij het verplegend personeel van ziekenhuizen en bij verloskundigen. Daarom vragen wij om in een zo vroeg mogelijk stadium met ons contact op te nemen en bij twijfel altijd het kindje zo snel mogelijk te koelen, hoe vervelend dit voor de ouders ook moge zijn. Belt u bij vragen ons nummer 06 246 652 11

Volgende keer meer mogelijkheden van opbaren met thanatopraxie.