Ik hoor jullie zeggen thana wat……nog nooit van gehoord, wat is dat?

Al een tijdje zit ik te denken hoe krijg je als uitvaartondernemer bij families Thanatopraxie meer onder de aandacht. Zal in het kort proberen uit te leggen…… is een methode om een lichaam tijdelijk te conserveren, zonder dat daarvoor koeling nodig is. Het is bedoeld om het ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar te houden vanaf het moment van overlijden tot aan het moment van de uitvaart. De naam is afgeleid van de Griekse woorden voor de dood, θάνᾶτος (thanatos) en voor handeling, πρᾶξις (praxis). In tegenstelling tot volledige balseming, is het dus niet de bedoeling om het lichaam langdurig te conserveren. In Nederland spreken we dan ook van lichte balseming.

De voordelen van de lichte balseming zijn:

  • de overledene hoeft niet gekoeld te worden (het lichaam is niet ijskoud en er is geen rumoerig apparaat)
  • het lichaam is hygiënisch, zacht en "aaibaar"
  • de overledene is niet lijkbleek (de natuurlijke huidskleur keert terug, mogelijke lijkvlekken (livor mortis) worden teruggedrongen, paarse oren en nagels krijgen hun natuurlijke kleur weer terug)
  • de overledene hoeft niet per sé in bed of in een liggende houding worden opgebaard
  • de behandeling kan onder voorwaarden thuis worden uitgevoerd

Niet alleen onder de aandacht, hoe krijgen we families  zover dat ze beslissen om een balseming te laten doen op hun dierbaar overledene. Ik persoonlijk ben er van overtuigd dat daardoor opbaringen en vooral thuis opbaringen mooier zijn. Als je over mooi mag spreken.

Een van de eerste vragen die ik krijg is: zal wel een behoorlijk kosten plaatje aan vast zitten. Als u nagaat dat er geen onkosten zijn voor verzorging door ons en wij geen koelplaat nodig hebben gedurende deze periode, dan mag u van mij aannemen dat u niet duurder uit bent.

In mijn volgende blog ga ik u vertellen welke mogelijkheden er meer zijn.